Search
Language
+31 (0) 35 – 524 9000
CREATING THE PERFECT ENVIRONMENT

Coronavirus update

Thermo Air, de oplossing om verspreiding van het Coronavirus te minimaliseren

Thermo Air, dè oplossing om verspreiding van het Coronavirus te minimaliseren

 

De Rijksoverheid schrijft op haar website: “In gebouwen is voldoende luchtverversing (ventilatie) nodig. Dit verkleint verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, bijvoorbeeld het coronavirus.” Volgens de eisen mag de luchtverversing geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen. Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en toevoer van verse buitenlucht nodig.

Het Coronavirus zorgt ervoor dat ventilatie hoog op de agenda van veel bedrijven staat. Wat kunnen zij doen voor een juiste en optimale ventilatie? Door onze jarenlange ervaring (1947) kunnen wij u helpen bij het vinden van een oplossing. Een goede ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Wij hebben aandacht voor onder andere scholen, kantoren, maar ook bijvoorbeeld werkplaatsen en ziekenhuizen waar medewerkers niet de gelegenheid hebben om thuis te werken.

De afgelopen jaren is er m.b.t. de ventilatie van gebouwen begrijpelijkerwijs vooral gekeken naar zo energiezuinig ventileren. In de praktijk betekent dit vaak zo minimaal mogelijk ventileren, conform het bouwbesluit. Om voldoende luchtverversing te realiseren, en daarmee de verspreiding van het Coronavirus in gebouwen te minimaliseren, betekent dit dat in veel gevallen meer geventileerd moet worden. Zo is bijvoorbeeld het advies van Marcel Loomans, assistent professor Building Performance (toepassingsgebied binnenmilieu en gezondheid) aan de TU
Eindhoven om het minimale ventilatieniveau terug te brengen van 1200 ppm (parts per million) CO₂ (volgens bouwbesluit) naar 800 ppm CO₂. Het probleem hierbij zal in veel gevallen zijn dat het geïnstalleerde luchtbehandelingssysteem onvoldoende capaciteit heeft omdat deze niet op deze basis gecalculeerd is.

 

Tips voor optimale ventilatie

Zeker in deze tijd is ventileren belangrijk, dit is waar je op let:

 • Ventileer maximaal bij aanwezigheid van personen.
 • Ventilatie niet uitschakelen bij afwezigheid, maar blijf minimaal ventileren.
 • Automatische ventilatie op basis van luchtvervuiling is mogelijk.
 • Ventileer met 100% buitenlucht en sluit alle recirculatiekleppen.
 • Houd de toiletventilatie in continubedrijf.
 • Laat de luchtbehandelingsinstallatie goed inspecteren en onderhouden op de juiste werking.
 • Regelmatig vervangen van de filters.
 • De luchtverdeling is erg belangrijk. Waar voert men de verse lucht toe. En waar wordt het afgezogen. Het is belangrijk te voorkomen dat personen in de luchtafvoer stroom zitten. In dit geval zouden er virussen altijd langs deze persoon “vliegen”.
 • Wanneer een ruimte niet goed geventileerd kan worden, bijvoorbeeld door het ontbreken van mechanische ventilatie of ramen die open kunnen, gebruik hem niet en investeer in het
  mogelijk maken van ventilatie. Het is van belang zo min mogelijk, liefst helemaal niet, te recirculeren. Indien dit echt niet anders kan, zorg voor hoogwaardige (HEPA) filters.

Thermo Air, uw partner voor

Onderhoud

 • De optimale-ventilatie-check; een servicebezoek, waarbij de regeling wordt nagekeken en indien nodig aangepast, zodat er optimaal geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat.
 • Het onderhouden van de luchtbehandeling unit d.m.v. een onderhoudscontract.
 • Het reinigen van de bestaande luchtbehandelingsunit

Filters

Het leveren van hoogwaardige filters, waaronder HEPA-filters. Hiervan is bewezen dat ze coronavirusdeeltjes kunnen afvangen, dit kan een nuttige aanvulling zijn op ventileren. Van belang hierbij is
dat er regelmatig onderhoud plaats vindt.

HR-WTW

Onze HR-WTW (Hoog Rendement Unit met Warmte Terug Win), zorgt voor een energie zuinige manier van ventileren. De “vieze” binnenlucht wordt via een kruisstroomwisselaar naar buiten
afgevoerd en schone buitenlucht wordt toegevoerd. Deze luchtstromen komen niet met elkaar in contact. Door gebruik te maken van een kruisstroomwisselaar wordt de in de binnenlucht aanwezige warmte gebruikt om de schone buitenlucht op te warmen. Het rendement van deze kruisstroomwisselaar is ± 90%.

Wij helpen u graag verder, neem contact met ons op via +31 (0) 35 – 524 9000 of mail naar info@thermoair.nl

 

© Thermo Air 2024 | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | Privacyverklaring | Sitemap | Cookies