https://www.thermoair.nl/nl/warmteterugwinning
Expert in luchtbehandeling
Zoeken
Winkelmandje

WTW (warmteterugwinning) Algemeen

WTW units zijn luchtbehandelingkasten welke werken met zogeheten balans ventilatie.  Dit houdt in dat de hoeveelheid afgevoerde lucht gelijk is aan de hoeveelheid toegevoerde lucht.  Tussen deze 2 luchtstromen bevind zich een warmteterugwinblok of warmtewiel.  Doordat de warme afgevoerde van binnen de lucht kruist met de verse toegevoegde lucht van buiten zal er een stukje warmteoverdracht plaats vinden waardoor de koude buitenlucht al wordt voor verwarmd voordat het de ruimte in wordt geblazen.  Hierdoor kan men aanzienlijk besparen op de stook kosten. Zeker voor bedrijven kan dit dus erg interessant zijn.

WTW uitvoeringen

Er zijn vier basistypen warmteterugwinning

  1. Het roterende warmtewiel bestaat uit een warmteaccumulerend oppervlak dat tijdens het langzaam ronddraaien eerst warmte opneemt uit de uitgaande luchtstroom en dit vervolgens na een halve slag verder draaien afgeeft aan de aangezogen buitenlucht.
  2. Regeling: toerental en door het wiel stil te zetten stopt de uitwisseling. De twincoil-warmtewisselaar bestaat uit een buis om een buis (tube in tube), waarbij de ene luchtstroom door de binnenbuis stroomt, terwijl de andere luchtstroom langs de buitenkant stroomt. Regeling: omloopklep.
  3. De tegenstroom- of kruisstroomplatenwarmtewisselaar. Regeling: omloopklep.
  4. Indien de afstand tussen de luchttoevoer en luchtafvoer groot is, biedt een twincoilsysteem uitkomst. Een twincoil systeem bestaat uit de combinatie van twee warmtewisselaars (batterijen) waarvan de ene batterij in de luchtafvoerkast wordt gemonteerd  en de andere in de luchttoevoerkast. Beiden zijn verbonden via een leidingsysteem waardoorheen met behulp van een circulatiepompje een water/glycol- of ander antivriesmengsel circuleert. Er wordt dan warmte onttrokken aan de afvoerlucht en toegevoerd aan de aangezogen verse buitenlucht. Een nadeel is wel een lager rendement dan bij de lucht/lucht warmterugwinning.
HR Line
hr line

HR Line

HR Combi-line
hr combiline

HR Combi-line

HR Hygro-line
hr hygroline

HR Hygro-line